Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Δύο αγιορείτες μοναχοί μιλούν για τις δράσεις τους και την επικοινωνία τους με τον «έξω κόσμο»..

3(19)
Δύο αγιορείτες μοναχοί, που εγκαταβιώνουν στο Άγιο Όρος, σε διαφορετικό κελί και με διαφορετικά διακονήματα ο καθένας, μιλούν για τις δράσεις τους, την σχέση τους με την τεχνολογία και την επικοινωνία με τον «έξω κόσμο» μέσω της διαρκούς έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους, της artionrate.
 
Στην κρημνώδη και άγρια προς την θάλασσα αλλά ήρεμη και γαλήνια στεριά της βορειανατολικής πλευράς του Αγίου Όρους και σε κοντινή απόσταση από την μονή Ιβήρων, βρίσκεται το Κελί του Μυλοποτάμου. Ένα «ωραιότατο ενδιαίτημα», ένα ασφαλές και ήρεμο καταφύγιο για να αποσυρθεί και να αφιερωθεί ο άνθρωπος στον Θεό, το οποίο έχει μακραίωνη ιστορία και ανακαινίσθηκε πριν πριν απο 24 χρόνια. Αυτός είναι ο τόπος στον οποίο ζει ο μοναχός Επιφάνιος. Με απόλυτο σεβασμό στη μακραίωνη παράδοση, φύτεψε αμπελώνα και έχτισε οινοποιείο.
1(1)
Σήμερα παράγει τα βιολογικά κρασιά «Μυλοπόταμος», τα οποία έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης έχει γράψει το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά. Δάσκαλος του στην μαγειρική είναι ο πατήρ Γεώργιος στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου (πέρα από τα βιώματα της παιδικής ηλικίας στην κουζίνα της μητέρας του).
Ο μοναχός Ισαάκ που ζει τον κανόνα του στο ιστορικό Κελί του Αγίου Γεωργίου του Φανερωμένου, στην άνω Παντοκρατορική Καψάλα του Αγίου Όρους, έχει ξεκινήσει πιο πρόσφατα την προσπάθειά του για την αναστήλωση του κελιού. Μετά την κοίμηση του Γέροντος Γεωργίου (1982) το Κελί έμεινε για είκοσι χρόνια ακατοίκητο.  Τα τελευταία χρόνια ο πατήρ Ισαάκ προχώρησε στην εκ θεμελίων αναστήλωση της εκκλησίας και του κελιού. Για την υποστήριξη των ποικίλων οικοδομικών εργασιών και αναγκών της εκκλησίας ανέλαβε, ακολουθώντας πιστά την αγιορείτικη πλούσια παράδοση, την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό.
Επίσης ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και καθημερινά μεταδίδει το στίγμα του μέσα από τα social media ενώ χιλιάδες είναι οι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που συνομιλούν μαζί του. Πατρικά συμβουλεύει, διοργανώνει διαγωνισμούς γνώσεων για θρησκευτικά και ιστορικά θέματα και μεταφέρει μηνύματα που στέλνονται στο ίδιο και μπορούν να προκαλέσουν έμπνευση, πίστη, ελπίδα και αγάπη στο κοινό.

Παράλληλα το χειροποίητο θυμίαμα που κατασκευάζει και οι μοναδικές 100% φυσικές κηραλοιφές για διάφορες παθήσεις, οι εκδόσεις βιβλίων και το μοναδικό αθωνικό μέλι του γίνονται ανάρπαστα για την εξαιρετική ποιότητά τους πρωτίστως, και δευτερευόντως ως βοήθημα για την συνέχιση της συντήρησης του ιστορικού κελιού.
Εκτός από την κοινή αγιορείτικη καταγωγή οι δύο μοναχοί διακρίνονται για την πνευματική εξωστρέφεια και την σύνδεση του έργου τους στο Άγιο Όρος με «τον έξω κόσμο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Η εταιρεία artionrate είναι αυτή στην οποία εμπιστεύονται τα μοναδικά προϊόντα τους και η οποία σε μια προσεκτικά μελετημένη παρουσίαση τα θέτει στην διάθεση του κοινού που ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 τα έχει αγαπήσει ιδιαίτερα. Η πολύχρονη πείρα του πατρός Επιφανίου στην παραγωγή κρασιού και η μεγάλη φήμη του ως αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους τον είχαν κάνει γνωστό λίγα χρόνια πριν. Από την άλλη οι μοναδικές κεραλοιφές για τις δερματικές παθήσεις, από τα χέρια του π. Ισαάκ με τα υλικά από το φαρμακείο της φύσης του Άθωνα, έγιναν γνωστές μετά την μεγάλη έκθεση στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, και αφού πολλές άλλες Μονές και Σκήτες είχαν παρουσιάσει στο κοινό τα έργοχειρά τους.
Έργα των χεριών που προσεύχονται και ασκητικά διαβιούν στο Άγιο Όρος, έχουν γίνει ανάρπαστα από το κοινό τόσο της Θεσσαλονίκης – αφού η διαρκής έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους στεγάζεται πια σε νέο χώρο, δίπλα στην Αγία Σοφία, Κεραμοπούλου 7 στο παλιό ΝΑΚ – όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε έλληνες και λάτρεις των βιολογικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο – μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα
Συχνά οι μοναχοί των Ιερών Μονών και Κελιών που προμηθεύουν την διαρκή έκθεση την επισκέπτονται και συνομιλούν με όλους όσους θέλουν να ζητήσουν ευλογία, να μάθουν τεχνικές και πληροφορίες για τα προϊόντα αυτά αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για το μοναδικό θησαυρό της Ελλάδας και όλου του κόσμου, το Άγιο Όρος, από τα χείλη των ανθρώπων που ζουν εκεί. Στην Κεραμοπούλου 7, σήμερα παρουσιάζεται υλικό το οποίο φτάνει εκεί από κάθε σημείο του Άθωνα: Ιερές Μονές, Σκήτες, Κελιά, καλύβες και ασκητήρια αφού το πρόγραμμα των μοναχών συμπεριλαμβάνει το κομμάτι της διακονίας τους και ό,τι παράγεται στο Άγιο Όρος είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο για την εξαιρετική του ποιότητα.
2(2)
Η διαρκής έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους συμπεριλαμβάνει στα προϊόντα που διαθέτει στο κοινό σπάνια κομμάτια της βυζαντινής τέχνης αλλά και απλά καθημερινά και χρηστικά προϊόντα. Γνωρίστε τα αποκλειστικά στην οδό Κεραμοπούλου 7, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας και στο ηλεκτρονικό κατάστημα
Πηγή: agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου